dansk smykkedesign siden 1986
Perler
Perler dannes af perlemuslinger, som overtrækker et fremmedelement med calciumcarbonat,
for at mindske en irritation. Afhængig af muslingebankernes placering opnås forskellige kvaliteter og farveskær.
Kulturperler er dyrkede ferskvandsperler, der stadig er helt naturlige - muslingen er blot blevet podet til at danne perlen.
En ferskvandsmusling kan producere 30-40 perler i sin levetid, mens en saltvandsmusling kun kan give 1-2 perler. Derfor er saltvandsperler, som bl.a. kaldes Southsea perler, Tahiti perler og Akoya perler, væsentlig mere kostbare end ferskvandsperler, og vil oftest have en fantastisk glans.
Hos Creol Smykker bruger vi den bedste kvalitet perler, med de flotteste farver og glans.
Lykkesten for juni måned og personer født i tvillingens tegn.
Perler – info om naturens små mirakler
Naturperler er sjældne. Faktisk er kun under 1 promille af verdens perler naturperler. De dannes i muslinger på naturligvis og altså uden menneskelig påvirkning.
Kulturperler derimod dyrkes i muslinger med menneskelig medvirken. Muslingen får indopereret en perlemorskugle, og lever så i havet i 18 mdr. i liner eller net. De passes og plejes nøje i løbet af de 18 mdr. Efter de 18 mdr har muslingen dannet ny perlemor uden på perlemorskuglen og en kulturperle er skabt.
Store perler dyrkes i muslingen, Pinctada Maxima. Pinctada Maxima er en østers og perler fra denne kaldes også ”South Sea Perler”. De fleste perlefarme af denne type findes enkelte steder i Indonesien og ellers ud for Australiens kyst.
Store grå og sorte perler dyrkes ved Fijis kyster og ved Atollerne i Fransk Polynesien (Tahiti). Perlerne dyrkes i muslingen, Pinctada Margaritifera (Black lip). Perlerne herfra er verdens mest eksklusive kulturperler og kaldes ”Tahitiperler” og/eller ”Fijiperler”. De kan blive helt op til 20 mm.
Saltvandskulturperler er kendetegnet ved en blank overflade med en dyb varm glans. Læg mærke til om perlernes glans varierer, i så fald har muslingen nemlig ikke fået tid til at danne den helt rigtige tykkelse af perlemor på kuglen. Denne perle kan blive op til 9 mm.
Kulturperlens pris varierer efter perlens kvalitet. Man kigger på glans og om overfladen er jævn og også på farve, størrelse og form.
Mabeperler dannes ved at indoperere forskelligt formede kugler/kerner på indersiden af saltvandsmuslinger. Muslingen danner perlemor uden på kernen og dette kaldes en ”Mabeperler”. Muslingen kan ikke opereres igen og teknikken differentierer derfor fra kulturperlen.
Ferskvandskulturperlens dyrkelse adskiller sig også fra andre kulturperler. Her indsættes små stykker væv fra en musling i en anden. I forsvar indkapsler muslingen så disse vævstykker i perlemor. Hver ferskvandmusling kan danne flere perler ad gangen, men kan kun opereres en gang. Derfor har denne perle en relativt lav pris.
Barok perle Hvis en kulturperle ikke er rund og regelmæssig betegnes de som ”let barokke”, er det meget udtalt som ”barokke”. Disse perler kan være enormt smukke og tilføre smykket hvori de bruges noget kant.
Runde perler findes i mange størrelser og former. I Danmark er hvide saltvandsperler i creme eller let rosa nuancer i høj kurs. De grålige og sorte perler er dog ved at vinde indpas både alene og sammen med de lyse perler. Ferskvandskulturperlernes farves efter den skiftende mode.
Sådan plejer og vedligeholder du dine perler
Bær dine perler. Så simpelt er det. Det siges at perler blivere smukkere når de bruges, og det er helt sandt.
Fedt og varme fra huden giver glød og liv til perlerne. Perler som ikke bruges mister glans og bliver matte.
Så nu har du en god undskyldning for at hive dine perler frem fra smykkeskrinet lidt oftere.